Wintergroene leibomen: wat maakt deze bomen zo geliefd?

Wintergroene leibomen: wat maakt deze bomen zo geliefd?

Wintergroene leibomen: wat maakt deze bomen zo geliefd?

14 juli 2020
 Categorieën:
Huis & tuin, Blog


De verschillende bomen die onder de noemer wintergroene leibomen vallen, zijn in Nederland erg geliefd. Dit heeft er vooral mee te maken dat deze boomsoorten het hele jaar door mooi in bloei zijn en dus in alle seizoenen voor een fraaie, groene tuin zorgen. Welke bomen horen er eigenlijk tot de categorie wintergroene leibomen? En zijn er naast het feit dat ze alle seizoenen voor een groene tuin zorgen, nog meer kenmerken die deze boomsoort zo geliefd maakt?
Soorten leibomen die het hele jaar door groen blijven

Er zijn tal van leibomen in de categorie wintergroen, die het hele jaar door groen blijven en bladhoudend zijn. Bekende voorbeelden zijn de hulst, de steeneik, olijfwilgen, de Portugese laurier, de Spaanse eik, de venijnboom, de Toscaanse jasmijn, de glansmispel, de haagbeuk en de lei-conifeer. Er is dus genoeg te kiezen als je een speciale leiboom zoekt die wintergroen blijft.
Waarom wintergroene leibomen zo geliefd zijn

Veel mensen zijn gek op bladhoudende leibomen, omdat ze er het hele jaar door stijlvol en elegant uitzien. Het blad blijft mooi groen en dunt niet of nauwelijks uit. Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat leibomen zorgen voor veel meer privacy, doordat ze dichtbegroeid blijven. Woon je bijvoorbeeld in een boerderij, herenhuis, een twee-onder-één-kap-woning of in en wat groter rijtjeshuis, dan zorgen leibomen voor een hoop extra privacy. Fijn is verder, dat is een tweede kenmerk dat leibomen erg geliefd maakt, het feit dat het blad relatief langzaam groeit, waardoor de leiboom naar verhouding maar weinig onderhoud nodig heeft. Je hebt er weinig werk aan, terwijl je wel over bomen beschikt die er stijlvol en strak uitzien. Ten derde zijn groene leibomen ook aangenaam, omdat ze in hete zomers veel zonlicht tegenhouden, waardoor het in en rond huis lekker koel blijft. Tegelijk zorgt de dichte begroeiing van leibomen ervoor dat in het najaar, als het stevig kan waaien, de wind tegengehouden wordt en je achter de bomen meer luwte ervaart.
Waarop moet je letten?

Ben je op zoek naar een wintergroene leiboom, dan zijn er meerdere kenmerken waar je bij de aanschaf op kunt letten. Vraag je af wat het doel is van de leibomen rond je huis. Voor veel mensen is dat extra privacy rond de woning creëren. Kies dan voor leibomen als de venijnboom, de Portugese laurier of de steeneik. Deze varianten staan erom bekend dat ze een goed dichtgegroeide haag krijgen. Verder kun je kiezen voor leibomen zonder vruchten en met vruchten. Zo zijn perenbomen en appelbomen een optie als je gaat voor vruchtdragende leibomen. Ten slotte is het onderhoudsgemak een belangrijk punt van aandacht. Veel woningeigenaren willen liever niet met te veel onderhoud te maken krijgen.  

Over ons
Zelf aanleggen droom tuin

Ledereen droomt wel van de perfecte achter tuin, waar je lekker een glaasje wijn kunt drinken en jezelf terug kunt trekken in een leuk boek. <br/>Het aanleggen van een tuin eist veel meet en denkwerk. Houd het simpel bij het aanleggen van je eigen tuin. Het is leuk om een vijver in de achter tuin te hebben, maar dit kan veel geld kosten om aan te leggen en te onderhouden. <br/>Geen kennis over tuinen? Laat het werk dan uitvoeren door een hovenier. Er zijn hoveniers die het helemaal niet erg vinden als je meehelpt tijdens de werkzaamheden. Dit moet wel tijdig doorgegeven worden, zodat er rekening gehouden kan worden met het opstellen van de offerte. <br/>Elke tuin verdient plantjes en bomen. Deze geven de tuin een andere sfeer en uitzicht. Onder deze schaduw kun je met vrienden in de zomer BBQ'en. <br/>

Zoeken
Categorieën